Vi befinner oss i nordvästra Skåne och självklart gör vi ett besök på Kullabergs naturreservat med Naturum Kullaberg och Kullens fyr när vi är på Kullahalvön. Molnen är regntunga och himlen alldeles mörkblå när vi kommer dit men ganska snart är det klarblå himmel och solsken.

”Kullaberg är en urbergsrygg som skjuter ut i havet i nordvästra Skåne. Naturen är dramatisk med höga klippor som stupar ned i havet. Strandlinjen är stenrik och bjuder på många grottor och vikar. Här finns flera markerade leder som tar dig runt i området, från fyren på uddens spets in till Arild eller Mölle.”

Länsstyrelsen Skåne

Läs mer om Kullabergs Naturreservat på hemsidan Kullabergsnatur

Naturrum Kullaberg

Naturum Kullaberg erbjuder utställningen ”Porten till Kullaberg” vilken visar Kullabergs naturreservat från himmel till hav. Runt omkring i Naturum Kullaberg finns moduler placerade, där du kan gissa på fågelläten, svampar, blommor eller titta på märkliga djur i havet. Barnens favorit blir ofta saltvattensakvariet där den som vill kan få känna på en sjöstjärna. Detta får endast ske tillsammans med naturvägledare.

Kullens fyr

Kullens fyr, Sveriges högst belägna fyr och anlagd 1561, har en hänförande utsikt och en dramatisk historia. Mer än 200 skepp har lidit skeppsbrott utanför hornet sedan 1750-talet och flera vrak finns fortfarande kvar på havsbotten. Mot en entréavgift får man låna en kikare och klättra upp i fyrtornet. Där kan man läsa om historien kring Hjältarna på isen, Prinsessa på grund och den tragiska flygkraschen. Länk till mer information och historia om Kullens fyr.

I området finns stort antal vandringsleder och mycket spännande i övrigt att upptäcka. Läs gärna mer på Höganäs kommuns hemsida för turistinformation.

Kullamannen

Kanske är vi fler som hört talas om Kullamannen, en legend om en person som sägs ha levt på Kullaberg. ”Kullamannen” har genom tiderna refererat till både verkliga personer och sagoväsen. Från vår barndom minns vi den spännande TV serien som hade premiär 1967.

Parkeringsinformation i Kullabergs Naturreservat.

Parkering får endast ske på markerade P-platser

  • Personbil klass I omfattar bilar som är försedda med högst 8 sittplatser utöver förarplatsen.
  • Personbil klass II omfattar personbil med ett karosseri som är inrett som bostadsutrymme. Husbil innefattas i denna beteckning (vissa äldre husbilar kan vara klassade som lastbil enligt tidigare regler).
  • Släpkärra är den beteckning som innefattar begreppet husvagn. 

Nedan kan du se var parkeringsplatser för husbil och husvagn finns. Tre platser på västra Kullaberg och två platser på östra Kullaberg. Det är inte tillåtet att parkera husbil eller husvagn på den yttre stora parkeringen. Observera att det endast finns plats för två husbilar i Björkeröd och fem på Himmelstorps nedre parkering. Det är inte tillåtet att parkera husbilen eller husvagnen överhuvudtaget mellan kl 22-06.

Ovanstående text och bild om parkeringsinformation är från hemsidan för Kullabergs naturreservat.

6 Comments

  1. Höganäs kommun har sålt sig till camping näringen. Finns i stort set ingen frikamping längre. Vi har inte varit ut till Höganäs i sommar.
    Själva bodde vi i 11 år i Nyhamnsläge och vi är väldigt hemmastadda i
    dessa trakter. Men vi har valt att vara hemma i sommar, i slutet på Aug. vill vi iväg. Ha en fortsatt bra resa här i nordvästra Skåne

    1. Hej. Observerade tyvärr det att det var förbjudet att stå på alla parkeringar/ planer under natten. Då återstår tyvärr bara campingplatser, men samtidigt kan man förstå att det kanske blir fullt överallt. Man kan ju göra som Sveaskog gjort på Omberg, avgift och max 1 dygn. Hälsningar Håkan och Carina

  2. Kullaberg är fantastiskt! Nästa besök rekommenderas paddling, det är ännu finare från vattnet än från land. Snorkling är också suveränt fint därute. Att gå upp på några av topparna rekommenderas med, Håkull är högst. Cykling på Kullaberg är även det riktigt gött. Mountainbike är roligast men även fint med vanliga cyklar mrellan Mölle och Arild. Sen är Nimis & Arx alltid kul att besöka.

    1. Ja helt klart ett område vi gärna återkommer till för att upptäcka mer av friluftslivet. Synd bara att man förbjudit att stå på parkeringar under natten. Man ”tvingas” till campingplatser. Hälsningar Håkan och Carina

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Inlägg på samma tema