Njupeskärs vattenfall och Old Tjikko – världens äldsta träd

När vi nästan är framme vid raststugorna i Fulufjällets nationalpark skymtar vi fallet mellan träden. Det får oss att gå lite snabbare för att komma fram till Njupeskärs vattenfall. Vi tar den långa trappan ner och bron över forsen. Lite längre bort ser vi det mäktiga fallet och vi hör dånet när vattnet forsar nerför berget.

Vi startar vid naturrum och tar Njupeskärsslingan upp mot fallet. Det är trevlig slinga genom vacker granskog. Det finns gott om fina rastställen där man kan slå sig ner och äta medhavd fika eller bara vila benen. Det är många barnfamiljer och även hundar på besök här.

Det finns markeringar för lavskrikeleden, Njupeskärsslingan och jaktfalksleden.

När vi nästan är framme vid raststugorna i Fulufjällets nationalpark skymtar vi fallet mellan träden. Det får oss att gå lite snabbare för att komma fram till Njupeskärs vattenfall.

Vi tar den långa trappan ner och bron över forsen. Lite längre bort ser vi det mäktiga fallet och vi hör dånet när vattnet forsar nerför berget. Njupeskärs vattenfall är 93 meter högt varav 70 meter fritt fall innan det rinner vidare ner genom nationalparken.

Likt färgglada prickar ser man människor långt bortom den lilla träplatån som försöker komma så nära fallet de kan. Plötsligt börjar det regna häftigt men lika det slutar lika fort som det börjar. Det är svårt att ta in hur mäktigt fallet faktiskt är.

I nationalparken finns även Världens äldsta träd, Old Tjikko. På hemsidan kan man läsa följande “Uppe på fjället finns en gran som varit med i hela 9550 år. Trädet, eller Old Tjikko som det kallas, upptäcktes när forskare undersökte trädgränsen på fjället. Att träden kan klättra högre och högre upp på fjällsluttningarna tyder på att klimatet förändras. Granar kan föröka sig genom att slå nya rötter från grenarna. Det är så Old Tjikko har överlevt så länge. Under varmare perioder har granen stått mer upprätt som ett träd. När det varit kallare har granen levt som en buske som kan klara vintern skyddad under snön.

Man kan även se spår efter årtusendets värsta oväder som 1997 drabbade Fulufjället. Då det slog ned över 700 blixtar över fjället och regnet bidrog till att vattnet i Göljeån sprängde fördämningen.

På väg upp till Fulufjällets nationalpark möter vi en strid ström av både person- och husbilar på väg ner. Det finns bilar som parkerat på ena sidan av den smala vägen flera kilometer innan själva nationalparken.

På hemsidan skriver man att det råder parkeringskaos och man rekommenderar att man besöker parken senare under dagen vilket vi också gör.

Mer om Fulufjällets nationalpark och övriga nationalparker kan man läsa på sidan Sveriges nationalparker

Vi heter Håkan Söderman och Carina Ekroos och tillsammans driver vi bloggen HUSBILSRESOR & ÄVENTYR sedan augusti 2018. Med vår husbil reser vi främst i Sverige och övriga Norden året runt dels som rekreation och vila från vardagsliv, dels i samband med olika motionslopp. I juni 2019 var vi klara med ytterligare En Svensk Klassiker. Vi tycker även om lite annorlunda upplevelser som t ex att genomföra New York Marathon och bestiga Kebnekaise. Att resa med husbil är frihet

2 Comments

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: