fbpx

För den som vill göra en En Svensk Klassiker, Tjejklassikern eller någon av de andra varianterna som finns numera tycker vi att det är smart om man väljer att börja med sin ”svåraste” gren. Då får man en extra chans att göra om den i slutet av serien eftersom man räknar inom ett år. Och därför börjar vi med simningen, vår lättaste gren.

Håkan har redan genomfört en Svensk Klassiker och jag har gjort två Tjejklassiker för många år sedan. Målet är nu att genomföra en Svensk Klassiker tillsammans utan krav på några elittider och att samtidigt njuta av resan.

Vansbrosimningen 3 km

I år firar Vansbrosimningen 70 år och vi ska delta i Vansbrosimningens retrogrupp som innebär att man simmar med en klassisk knytmössa och istället för våtdräkt använder man ullfett att smörja in kroppen med, man bestämmer själv vilket. Som avslutning blir det en middag på restaurang Flottaren.

Man startar borta vid den gamla järnvägsbron och då simmar man medströms i Vanån i 2 km, därefter simmar man motströms i Västerdalälven. Under hela loppet finns följebåtar och dykare och utmed Västerdalälven finns bryggor invid strandkanten och det står funktionärer.

Man startar genom att gå in i en startfålla och tiden startar när man passerar kontrollen. Det är rätt trångt till en början och ganska jobbigt med de som crawlar då de lätt simmar in i oss andra.

Det är rätt skönt när man väl är i vattnet och kan börja fokusera på att ta sig i mål. Man passerar under sex broar så det är bara att börja räkna ner.

När det är inte är så varmt i vattnet är det skönt med våtdräkt men vad vi inte visste först är att det finns en övre temperatur för när det inte längre är tillåtet med våtdräkt. Med våtdräkt har man också en del flythjälp.

Lidingöloppet 3 mil

Lidingöloppet 30 km

Lidingöloppet är världens största terränglopp och bjuder på utmaningar. Aborrbacken kan ta knäcken av de flesta. Här är det pannben som gäller, här har man inte hjälp av vare sig våtdräkt, skidor eller cykel.

Öppet spår 9 mil

Vasaloppet 90 km

Man kan åka skidor när det är kallt. -27 grader var en utmaning första gången vi åkte Öppet spår tillsammans. Fördelen var fina spår, det var bara att ställa sig i spåret och glida nerför backarna. Året efter låg temperaturen runt 10 och då var det sönderplogade spår, köer, blött.

Vätternrundan 30 mil

Vätternrundan 300 km

Som avslutande monent i genomförandet av klassikern har vi valt att cykla runt sjön, alltså Vättern. Vi har haft bra väder båda gångerna under Vätternrundan. Lagom av allting – sol, vind och inget regn. Vätternrundan är världens största motionscykellopp som genomförs i juni med start och mål i Motala.

Samtidigt som jag gjorde en Svensk Klassiker gjorde jag även Tjejklassikern tillsammans med min dotter Johanna. Vi cyklade 10 mil, simmade 1 km och sprang 1 mil men den sista grenen, skidåkningen 3 mil, fick jag göra själv då barnbarnet Sigge skulle komma i april.

Om det blir någon ytterligare klassiker återstår att se, men kommer så klart ändå fortsätta med både skidåkning, cykling, simning. Löpningen har vi numera bytt ut mot vandring istället och då kan ju även resten av familjen – barn och barnbarn delta i aktiviteten.

Det har inte blivt så mycket skidåkning i år, totalt bara två dagars åkning.

Vi tycker att cykellopp på cirka 15-20 mil känns mer lagom. Det var härligt att cykla Vätternrundan och uppleva hur det känns att ta sig runt sjön. Och framför allt att det faktiskt är genomförbart för 30 mil låter ju galet långt. Planen var att även i år delta i Orsasjön och Siljan runt.

Ja så var det där med att byta ut löpningen. Det ”råkade” bli ett New York City Marathon också, en upplevelse som man bara förstår om man varit där. Vi hade i alla fall tur med vädret brukar man säga men faktum är att det är mycket länge sedan väderförhållandena var så här bra.

Bild lånad från Vansbrosimningens hemsida

Det här evenemanget blir inte av men vi var anmälda att delta i Vansbrosimningens retrogrupp då man firar 70 år, kanske blir det 2021 istället?

Vår husbil fungerar som bas under träningar inför loppen samt det är så härligt att komma ”hem” till sitt eget omklädningsrum och sin egen dusch efter att man gått i mål.

2 Comments

  1. Jag nöjer mig med mina Vätternrundan 6 gånger och några andra cykel och spring lopp i Sverige och Danmark som jag har deltagit i. Nu stannar det vid 5 km eller mer per dag MEN jag noterar var dags motion.

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Inlägg på samma tema

Resor & Turism