Fulufjället är en av våra favoritplatser där vi varit många gånger både sommar, höst, vinter och vår. Den här gången besöker vi Fulufjället från den norska sidan. När vi har passerat gränsen åker vi på Trysilvägen och när vi kommer till till skylten Fulufjellet alpinsenter svänger vi höger och följer den tills vi kommer till Ljördalen där vi svänger höger vidare mot alpinsenter.

Vägen slingrar sig uppåt och här finns många fina stugor med en helt fantastisk utsikt. När vägen så småningom tar slut parkerar vi och beger oss mot fjället. Husbilen är kvar hemma, vi ska inte stanna över natten.

Vi fortsätter förbi parkeringen och kommer till ingången till Fulufjellet nasjonalpark. Vädret är är perfekt, det blåser inte, himlen är klarblå. Skylten med den gröna planschen visar att vi ska ta till höger.

Vi ska ta leden upp till Brunflået och riksröse 127, på vägen kommer kommer vi gå på den 300 meter långa Fulufjellstrappan som byggdes av sherpas och den invigdes 26 maj 2012. Vi fick tips om den turen när vi besökte Stötens camping. Det här är inte den första stentrappan vi besöker, den finns en liten och mycket kortare stentrappa när man är på väg upp till Kebnekaise. Fulufjellstrappan är välbyggd och lätt att gå på. Den har bra steglängd och på de ställen det inte är trappsteg är marken välpreparerad. Det har snöat lite grann och vi följer de fotspår som redan finns där.

Vi möter inte så många på vägen upp och när det planar ut ser vi gulmålat riksröse en bit bort.

Framme vid riksröse 127, även kallat Västertangröset. Västertangen är en sydlig utlöpare av Fulufjället.

Gränsröset har kung Fredrik V:s monogram på den norske sidan och kung Adolf Fredriks monogram på den svenska sidan. Det finns nästan 300 gränsrösen utmed gränsen mellan Sverige och Norge.

På Wikipedia kan man läsa följande om riksrösen ”I Strömstadstraktaten 1751 fastslogs att gränsen skulle märkas ut med numrerade stenrösen. Detta arbete påbörjades vid Hisön den 1 juni 1752, där riksröse nr 1 placerades. Riksröse 293 står ungefär en mil väster om Treriksröset, där Sveriges territorium upphör sedan avträdelsen av Finland efter Finska kriget 1809. ” Utsikten vid riksröset är flera mil lång, man ser pisterna vid Stötens skidanläggning från platsen.

Vid riksröset finns en turbok som många före oss skrivit in sig i, och så klart gör även vi det.

Det börjar bli kallt eftersom vi stått stilla och solen är på väg ner så vi börjar vandringen tillbaka. Nu gäller det att hålla koll på var man sätter fötterna för stenarna lutar lite neråt.

Hitta hit

Läs gärna om våra andra besök i Fulufjällets nationalpark men världens äldsta träd och Sveriges högsta vattenfall.

Missa inga resor och äventyr genom att gratis prenumerera samt följ oss i våra sociala medier.

2 Comments

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Inlägg på samma tema