Abecita konstmuseum, Borås

När vi åkte från Åsa camping hade vi bestämt oss för att åka till Borås och besöka Abecita konstmuseum. Abecita är något som åtminstone jag förknippar med korsetter av den typ som min mormor använde för länge sedan.

Abecita corsettfabrik startade 1932. Sedan 1980-talet ingår Abecita i Swegmarkkoncernen och inriktar sig på tillverkning av badkläder och underkläder. Abecita har också en butik bredvid entrén till Abecita konstmuseum.

Hur blev då Abecita corsettfabrik Abecita konstmuseum? Museet är privat och bygger på fabriksägarna Berit och Bengt Swegmarks samling av internationell grafik- och fotokonst. Samlingen består av omkring 500 verk av kända konstnärer som t ex Andy Warhol och Louise Bourgeois.

Abecita konstmuseum har en yta på 2400 m2 fördelat på våningsplan 3-5 i den gamla fabriksbyggnaden. Av museivärlden fick vi information att det bästa sättet att uppleva utställningarna är att börja på våningsplan 3 och följa museet våning för våning.

På våning 3 har naturfotograferna Tom Svensson och Jonna Bergström har en gemensam utställning ”Sanningen bakom bilden”. På plan 4 fanns bilder av bl a Lars Lerin och Andy Warhol. På våning 5 kunde man bl a se bilder av astrofotografen Göran Strand. I en separat hall på våning 5 fanns utställningen Kim Wall – I Kim Walls fotspår. Utställningen är ett sätt att föra Kim Walls namn vidare och gärning vidare. Man har upprättat ett stipendium som varje år delas ut till en kvinnlig journalist som ska verka i Kim Walls anda.

Vi tyckte om både den ordinarie utställningen och de tre aktuella utställningarna, en bra blandning. “Sanningen bakom bilden” ger en tankeställare om både utrotningshotade djur och nedskräpning i våra sjöar och hav. Intressant också med Kim Walls fotografier tagna i olika delar av världen.

Utställningarna pågår t o m 6 oktober 2019. Ett besök på Abecita konstmuseum kostar 100 kr/person.

På våning 3 finns även ett café där alla besökare bjuds på en kopp kaffe. Här kan man också köpa böcker och planscher.

Vi heter Håkan Söderman och Carina Ekroos och tillsammans driver vi bloggen HUSBILSRESOR & ÄVENTYR sedan augusti 2018. Med vår husbil reser vi främst i Sverige och övriga Norden året runt dels som rekreation och vila från vardagsliv, dels i samband med olika motionslopp. I juni 2019 var vi klara med ytterligare En Svensk Klassiker. Vi tycker även om lite annorlunda upplevelser som t ex att genomföra New York Marathon och bestiga Kebnekaise. Att resa med husbil är frihet

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: