fbpx

Att gå på premiär som de ”riktiga” kändisarna och få gå på den röda mattan är alltid trevligt tycker Carina och jag. Därför tackade vi så klart ja till premiärinbjudan och bokade två biljetter till Örebro Länsteaters senaste pjäs ”Vem är rädd för Virgina Woolf”. Pjäsen är skriven av Edward Albee med Katarina Ewerlöf och Jakob Eklund i rollerna som Martha och George. En fyra timmar lång föreställning inklusive två pauser.

Vem är rädd för Virgina Woolf av Edward Albee har premiär på Örebro länsteater denna lördag eftermiddag. En pjäs som hade sin urpremiär i New York 1962 och som då ansågs vara en uppgörelse med det amerikanska folkhemmets konservatism och de kristna kärnfamiljeidealen under 50- och 60-talets USA. Filmatiseringen från 1966 med Elizabeth Taylor och Richard Burton i huvudrollerna belönades med fem Oscars.

I GalleriHörnan ges konstnärer utrymme att inspireras av och tolka teaterns aktuella föreställningar. Denna gång är det konstnären Jonas Liveröd som läst och tolkat Edwards Albees ”Vem är rädd för Virgina Woolf?”

För vår del behövdes också lite energipåfyllning mellan akterna och det smakade bra med en plocktallrik och ett glas alkoholfritt vin. Man kan förbeställa hemifrån eller på plats och då står fikat framdukat i pausen.

Pjäsen är enligt mig en tragisk skildring av ett liv som levs bland alkohol, normer och omgivningens krav på den perfekta kärnfamiljen. Som kanske bara finns i fantasin eller är det i verkligheten? Vem vet egentligen vad som är vad?

Timmarna flög fram under kvällen och man måste verkligen beundra skådespelarna som orkar hålla fokus och energi hela tiden.

För mig som mest förknippar Jakob Eklund med filmen Änglagård eller karaktären Johan Falk blev hans roll som George ett nytt sätt att se honom. Vilket skådespeleri och vilken energi under fyra timmar, även alla övriga gjorde fantastiska insatser. Men min favorit är i alla fall Jakob.

Håkan

Jakob Eklund i Edward Albees ”Vem är rädd för Virginia Woolf?” Foto: Mats Bäcker

Stort TACK till alla inblandade för en mycket bra pjäs som väcker många tankar och funderingar kring hur vi egentligen lever våra liv. Eller som citat från författaren Edward Albees lyder ” If a play can be described in one sentence, that should be its length”

För er som undrar så har Örebro länsteater 178 platser och därmed under gällande antal för allmänna sammankomster. Så här upplyser man på sin hemsida om Coronaviruset.

Har du sett denna föreställning eller kanske planerar se den eller någon annan. Skriv gärna en kommentar kring det.

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Inlägg på samma tema

Resor & Turism