fbpx

Vintersäsongen är slut och det är alldeles tyst och stilla i Sälen. Snön har börjat smälta bort men än finns det möjligheter att åka turskidor och vi bestämmer oss för att prova leden runt Myrflodammen. Här har vi faktiskt aldrig åkt tidigare varken skidor eller cykel. Vi svänger in till höger i korsningen strax före Tandådalen och åker mot Myrflodammen. Bilen parkerar vi på parkeringen alldeles intill spåret.

Det är fortfarande fina spår men lite snöbelagda och vi glider nerför två mindre backar innan vi når fram till bron som går över Myrflodammen. Vi väljer att åka medsols och vi ska fika vid Kläppenskjulet.

Återställning av Stora Tandån efter flottning

Stora Tandån användes förr i tiden som flottled för timmer. När det inte fanns vägar i landskapet och timret från skogen behövde transporteras till sågverken vid kusten gjorde man detta via vattendragen. För att timret skulle flyta smidigt rensade man då bort sten, stängde av sidofåror och rätade ut vattendragen, något som senare visade sig vara förödande för ekosystemet i vattnen.

Naturreservat

Innan vi kommer fram till själva Myrflodammen passerar vi informationsskylten för norra Transtrandsfjällens naturreservat.

Vattendelare

Innan vi kommer fram till Kläppenskjulet hittar vi en skylt om vattendelaren mellan Östersjön och Västerhavet. En sådan här skylt finns också utanför Villingsberg i så långt från Fjugesta där vi bodde tidigare. Vad är då vattendelare? Jo, en vattendelare utgör gräns mellan två avrinningsområden. Nederbörd som faller öster om skylten för vattendelaren rinner mot Östersjön 514 kilometer bort. Nederbörd som faller väster om skylten för vattendelaren rinner mot Västerhavet 570 kilometer bort. Vad du gör med vattnet här påverkar alltså antingen Östersjön eller Västerhavet.

Kläppenskjulet

Kläppenskjulet är en perfekt plats att rasta på när man åker leden runt Myrflodammen. Skjulet är utrustat med bänkar både in- och utvändigt, en ordentlig eldstad och ved finns på plats. Givetvis finns här även såg och yxa som man så klart lämnar kvar till nästa gäst. I vindskyddet finns även nödutrustning och information om var man är samt hur kan kontaktar fjällräddningen. Tänk på att nästa gäst kan behöva ved eller annan utrustning för att rädda livet i fjällvärdens snabbt skiftande väder!

Premiär av nytt kök

Här vid Kläppenskjulet är premiär av Primus LITE+ ett stormkök som vi nyligen köpte här i Sälen. Det går otroligt snabbt att koka kaffet på detta kök, så det kommer verkligen användas under fler vandringar året runt.

Vi släcker elden, packar ihop allt efter fikat samt liggunderlaget i ryggsäcken och beger oss nerför backarna tillbaka till startpunkten. Det blir en fin tur på dryga 8 km. Lagom framme vid bilen igen har det börjat snöa.

Följ gärna våra resor och äventyr året runt i våra sociala medier samt prenumerera kostnadsfritt på nyheter som publiceras här på vår hemsida.

2 Comments

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Inlägg på samma tema

Resor & Turism