Vid Västerdalsälven norr om Nås hittar man en av Trafikverkets gamla rastplatser. Den är lite svår att upptäcka men ändå inte, bara man inte har alltför bråttom. Rastplatsen består av en stor långsträckt grusplan med välklippta gräsmattor som gränsar mot Västerdalälven. Det är andra gången på kort tid som vi besöker den här platsen när vi passerar till och från Örebro via Ludvika och Grangärde.

Bland det första man ser är flera olika samlingar av trädstammar i grupper om flera. Trädstammarna har olika höjd och tittar man extra noga ser man figurer, ansikten, händer. När man går runt stammarna ändrar sig konstverken, nästan som om de leker kurragömma med besökaren.

En grånad gärdesgård gör det ombonat och ger en avgränsning ner mot älven. Det finns flera stora bord och fasta bänkar där man kan inta sin lunch eller fika. Det finns också en slogbod där man kan sitta även om det skulle regna. Här är det gott om plats för många att stanna för en kort rast eller något längre stopp. Tänk bara på att vid alla rastplatser gäller max 24 timmar utan tillstånd, för att så många som möjligt ska erbjudas plats för rast och vila.

Jerusalemfararna från Nås

Till den vidsträckta socknen och lantbruksbygden Nås kom 1889 den karismatiske predikanten Henrik Olof Larsson. Han startade en väckelse där. Den 23 juli 1896 sju år senare ledde han sin församling med 37 Nåsbor som utvandrade till Jerusalem för att invänta Kristi återkomst.

Selma Lagerlöf

Denna sanna händelse är bakgrunden till att Selma Lagerlöf år 1901-02 gav ut romanen Jerusalem i två delar vilken till stor del bidrog till hennes utnämning som Nobelpristagare i litteratur 1909.

Ingmarsspelen

Urpremiären av Ingmarsspelen ägde rum 1959. Rune Lindström hade då, efter Nås Hembygdsgilles önskan, gjort en dramatisering av Selma Lagerlöfs Jerusalem, del 1. För bokning av biljetter till årets föreställningar och mer information om Ingmarspelen klicka på länken Ingmarsspelen.

Hitta till Rastplatsen

4 Comments

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Inlägg på samma tema