fbpx

Efter flera veckor med fokus på annat blir det äntligen tid för en helg i närområdet. Vi håller fortfarande på att utforska vårt nya närområde efter flytten till Sälen för 2 år sedan.

Älvdalens kommun

Älvdalen är en tätort i Dalarna och centralort i Älvdalens kommun samt kyrkby i Älvdalens socken, belägen vid Österdalälven. I vissa butiker i Älvdalen skyltas det med både lokalmålet älvdalska och svenska. När vi passerar länsgränsen mot Älvdalens län är skylten på älvdalska. Det har t o m varit en världspremiär på Älvdalens biograf där filmen om Pelle Svanslös (eller Pelle Rumplos) har älvdalska röster!

Älvdalens kommun är en grannkommun till Malung-Sälen och här finns fler olika spännande besöksmål, en del är unika i Sverige men även världsunika. Vi besöker även kringliggande orter till Älvdalen.

Porfyrmuseet

Porfyren är en av de hårdaste bergarter som finns. För cirka 1,7 miljarder år sedan bildades Älvdalsporfyren i samband med väldiga vulkanutbrott. Det var aska med temperatur upp till 900°C som slungades upp ur jordens inre. Askan packades ihop och bildade höga bergskedjor. Sol, vind, vatten och istider har slipat ned bergen och spridit ut porfyren. Idag är de högsta porfyrbergen knappt 600 meter höga.

Med anledning av de stora missväxtåren 1772-73 startade porfyrenbearbetningen i Älvdalen som ett nödhjälpsarbete.

Porfyren har använts för både prydnads- och nyttoföremål under 3000 år. I Sverige var porfyr känd i slutet av 1600-talet. Under första häften av 1700-talet blev Älvdalsporfyren upptäckt. 1788 startade Älvdalens Porfyrverk och en fantastisk unik konstindustri tog form. Idag vårdar vi minnet genom att berätta om porfyr, Dalarnas diamant, och porfyrens historia i Älvdalen.

Klicka gärna på länken till porfyrmuseets hemsida för mer information, där hittar ni även aktuella öppettider och entrépriser porfyrmuseet – historien om Sveriges diamant

Hagströmmuseet

Under ett drygt halvsekel försåg företaget Hagström i Älvdalen Sverige och världen med dragspel, elgitarrer och förstärkare. Från ett enmansföretag inhyst i ”Snus-Gustavs” butik i Älvdalen till världskoncern med över 400 anställda i både fabriker och butiker vittnar om spår efter en av Sveriges största entreprenörer.

ABBA

När ABBA åkte på sina första Sverige- och Europaturnéer 1974 efter succén med Waterloo i schlagerfestivalen, hade man det största PA-system som dittills tagits fram i Sverige, och det byggdes av Hagström.

Elvis Presley

Elvis spelade i TV-programmet ”The Elvis Presley Comeback Special” på en gitarr från Hagström.

Klicka gärna på länken till Hagströmmuseets hemsida för mer information, där hittar ni även aktuella öppettider och entrépriser Hagströmmuseet – toner av en världskändis

Prinsparets bänk

594 möh på Hykjeberget har man en hisnande utblick över Siljansringen. Här har vi slagit oss ned på en kunglig bänk och njuter av den vackra utsikten över Siljansringen.

Siljansringen är ett resultat av den stora kraschen när en meteorit slog ner här för 380 miljoner år sen. Branterna är populära bland både klättrare och häckande fåglar. Bänken är gjord av Älvdalskvartsit till prins Carl Philips och prinsessan Sofias ära.

Hitta hit

Lägerplatser i Älvdalen

Utmed Österdalälven finns fantastisk fina lägerplatser där man kan stå med husbil eller husvagn. Platserna är utrustade med utedass, slogbod, grillplats samt ved. Avgiften är endast 60 SEK/natt eller 300 SEK/vecka. Avgiften betalas kontant eller via Swish.

Lokarakan Syd

Brunnsänget Syd

Vi besökte även Dalarnas näst högsta vattenfall samt Sveriges högsta damm. Mer om detta kommer inom kort på bloggen.

2 Comments

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Inlägg på samma tema

Resor & Turism