fbpx

Jubileumsvasan är ett hyllningslopp till pionjärerna som drar igång och genomför det allra första Vasaloppet 1922. Man kan se Jubileumsvasan som ett levande museum eller en unik möjlighet att förflytta sig 100 år tillbaka i tiden.

I går kväll var vi vid Olnispagården i Sälen för att vara med vid invigningen och träffa deltagare samt bara insupa atmosfären från 1922.

Redan 07.04 går starten i Sälen på lidan strax nedanför Vasastenen, en sten som vi skrivit om på bloggen. Det är 139 anmälda deltagare vilket är detsamma som 1922.

Här passerar deltagarna Olnispargården strax efter start för att via den smala hängbron ta sig över Västerdalälven och därefter genom Sälens by innan den 3 km långa stigningen börjar.

Endast tre kontroller finns 1922 och så även 2022 då man gjort så mycket som möjligt för att efterlikna det första Vasaloppet. Kontrollerna är Mångsbodarna, Evertsberg samt Oxberg. I kontrollerna är det full aktivitet med att reparera bindningar, lägga på extra lager tjära eller så behöver man byta stav kanske.

I kontrollerna bjöds det på blåbärssoppa, buljong, kaffe, ostsmörgås, ägghalvor och pannkakor. Givetvis serverades allt i glas och på porslin precis som 1922!

Rapport från Kontrollen i Evertsberg

Jubileumsvasans vinnare Erik Wickström!

Första kvinnan över mållinjen Sofia Lind!

Förklaringen till att inte Sofia har någon lagerkrans är den att 1922 fanns den endast en klass för alla deltagare, och därmed alltså bara en vinnare.

Kvällen innan start går vi upp till Vasastenen och gör en livesändning. När vi är klara kommer en grupp personer också upp dit och bland dem Thomas Berggren som ska delta i Jubileumsvasan.

Vi har åkt Öppet spår ett antal gånger i samband med genomförandet av En Svensk Klassiker 2018 och 2019. Men att åka på träskidor med tjära som valla och iförd tunga vadmalskläder kan vi bara föreställa oss måste vara en helt annan utmaning än att åka med moderna skidor och lätta funktionskläder.

En stor eloge till Sälens IF och IFK Mora som äger Vasaloppet för ett helt fantastisk evenemang! Men absolut störst beundran till alla deltagarna!

2 Comments

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Inlägg på samma tema

Resor & Turism