fbpx

tänker jag när signalen tjuter för att trappan är ute när motorn startats och allt är klart för avfärd. Därför har jag nu löst detta på ett mycket smidigt sätt i vår husbil.

Vår husbil som är en Dethleffs Trend A-7877-2 från 2018 är inte utrustad med någon styrning av trappan från förarplatsen utan den enda styrning som finns för in/ut är placerad på insidan vid bodelsdörren.

Så varje gång någon av oss glömt köra in trappan när vi är klara att åka har vi fått knäppa av bältet, gå ut från förar- eller passagerarsätet och öppna bodelsdörren.

Vid bodelsdörren kommer man på att den dörren låste vi ju så det är bara att gå tillbaka igen för att stänga av bilen eftersom alla nycklar sitter på samma nyckelknippa.

Därefter ska bodelsdörren låsas upp, man ska köra in trappan och låsa dörren (igen), gå tillbaks till förarplatsen, ta på bältet och starta bilen.

Men nu är detta löst genom att jag nu med hjälp av fjärrkontrollen kan köra in trappan när motorn är igång.

Jag valde den här lösningen för att slippa en massa kabeldragning samt att jag inte önskade funktionen med automatisk indragning av trappan så fort tändningen slås till.

Jag vill rikta ett mycket stort TACK till Runar Schmidt som jag fått kontakt med via husbilsklubben. Vi har haft en del kontakt via telefon och messenger kring installation enligt kopplingschemat för att få bästa funktionen.

Reläet är inkopplat mellan den originalmonterade trappkontakten och själva trappmotorn. Ovanför reläet syns styrenheten för fjärrkontrollen som man ser på bilden till höger.

Matningen av manöverström är tagen från kylskåpets 12 v som har spänning när motorn är igång. För att undvika bakström är en likriktardiod monterad på ingående spänning till relä och styrhetet för fjärrkontroll.

För att komma åt alla kablar så blev det en del demontering av lister runt dörren, som i sin tur krävde att nätdörren demonterades först.

Det är alltså inte själva huvudjobbet som är det tidskrävande utan det är allt arbete med demontering och montering.


Men nu är allt klart och det enda som nu krävs om trapplarmet tjuter är ett tryck på A, så är allt ordnat!

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Inlägg på samma tema

Resor & Turism