fbpx

Inlägg med reklam för produkter från Hemsol

Många väljer att skaffa solceller till sin villa, men sanningen är att solceller passar lika bra på husbilen. Med ett solcellssystem på husbilen kan du bland annat koka kaffe, driva dina lampor och ladda telefonen utan att behöva parkera vid en laddstolpe. 

Notera att detta inte är en heltäckande guide för hur det fungerar med solceller på husbilar. Vi rekommenderar att du läser Hemsols artikel om solceller på husbilar. I den artikeln kan du lära dig mer om vilka priser som gäller, samt hur länge solcellerna orkar driva vanliga elprodukter när din husbil är parkerad.

Nedan följer lite mer överskådlig information inom detta ämnesområde.

Är det många husbilsägare som skaffat solceller?

Det finns många husbilsägare som valt att investera i solceller. Håkan och Carina har utrustat sin Dethleffs Trend A-husbil med solceller. Detsamma gäller för deras husbil av modell Eura 850 QB. Dethleffs Trend-husbilen har ett solcellssystem på 150w, och Eura Mobil 850-husbilen har ett solcellspaket på 120w. På nuvarande Adria Twin Supreme 640 SLB finns 120w solcell.

Vilka solceller fungerar för husbil?

Det är vanligast att man skaffar ett komplett paket med 12v-solcellspanel, solcellsregulator och monteringsdetaljer till sin husbil. Man kan även skaffa en solcellspanel som är avsedd för villatak, men det är något krångligare. Ett komplett solcellspaket med 12v-solpanel är i regel det bästa valet.

3 anledningar att skaffa solceller för husbil

  1. Du behöver inte leta efter en elstolpe. Det innebär att du får en större frihet gällande var du kan ställa din husbil.
  2. Du producerar grön el. Vilket medför att du gör miljön en tjänst. En viss miljöpåverkan kan härledas till tillverkningsprocessen. Men när solcellerna väl är uppe på husbilstaket sker inga utsläpp.
  3. Du sparar pengar. Dels då du slipper köra extra långt för att få tillgång till en elstolpe, och dels för att det är gratis att nyttja solens strålar för att förse sin husbil med elektricitet. 

Kan man installera solceller på ett ojämnt husbilstak?

Du kan installera solceller om ditt husbilstak är ojämnt. Men du ska ha i åtanke att böjbara solceller är betydligt mer påkostade än platta solceller. Utöver det är flexibla solcellspaneler sannolikt mer känsliga för slitage. Om ditt husbilstak är platt är en platt solpanel alltid att rekommendera.

Vad kostar solceller för husbil?

Ett komplett solcellspaket för husbil kostar i regel mellan cirka 2 000 och 5 000 kronor. Ett vanligt kostnadsexempel lyder:

  • Solcellspanel = ca. 2 000 kr
  • Solcellsregulator = ca. 1 000 kr
  • Installationsmaterial = ca. 200 kr

Ett totalpris på 3 200 kr är brukligt för ett komplett solcellspaket för husbil med platta solceller med en genomsnittligt hög verkningsgrad, samt en solcellsregulator och installationsmaterial av bra kvalitet. Här kan du se en video om hur det fungerar med böjbara solceller.

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Inlägg på samma tema

Resor & Turism