fbpx

PRESSMEDDELANDE 

En rättvisare beskattning av nya husbilar står överst på agendan för Husbils- och Husvagnsbranschens Riksförbunds, HRF, nyvalde ordförande, värmlänningen och branschveteranen Per Nilsson.

”Lika snabbt och enkelt som regeringen kunde skrota klimatbonusen för elbilar, borde den kunna införa en beskattningsmodell som tar hänsyn till husbilens särart som fordon och hur den brukas”, menar Per Nilsson och branschföreningen.

Husbilar, personbil klass II, är en fordonstyp som fallit mellan stolarna i dels WLTP-systemet för beräkning av beskattning av CO2-utsläpp, dels bonus-/malussystemet för miljöstyrning. Detta har till följd att nyregistrerade husbilar – som körs ca 350 mil/år (2021) – sedan 2019 kan ha ett orealistiskt högt årligt fordonsskatteuttag. Ett skatteuttag som till och med är högre än en timmerbil som rullar 10 000 mil/år eller mer samt drar 4-6 liter bränsle per mil.

För att komma tillrätta med den orättvisa beskattningen som framför allt drabbar privatpersoner driver HRF i nära samarbete med intresseorganisationerna SCR Svensk Camping, Caravan Club och Sveriges Fordonsverkstäders Förening SFVF lobbykampanjen Husbilskampen sedan 2019. Kampanjens syfte är att få en rättvisare beskattning av husbilen, en beskattningsmodell som tar hänsyn till husbilens särart som ett fordon i första hand avsett för boende och hur den brukas.

Nu, med många nya riksdagsledamöter och nya utskottssammansättningar, intensifieras Husbilskampen för en rättvisare beskattning.

”Vi har fakta och argumenten på vår sida, årlig körsträcka och körcykel skiljer sig väsentligt från andra lätta transportbilar samtidigt som familjesemester i husbil är ett av de allra mest hållbara semesteralternativen. Till detta ska även husbilens betydelse för besöksnäringen inte minst utanför storstäderna läggas, men också hur viktig själva husbilsbranschen är med tillverkare, återförsäljare och servicegivare för svensk ekonomi”, förklarar Per Nilsson.

Med hjälp av engagerade medlemsföretag och samarbetsorganisationerna har HRF en bra dialog med riksdagspolitikerna.

”Vi har ett bra gehör, och vi ges också rätt, men att sedan få en riksdagsmajoritet som gör likt i alla andra EU-länder och tar hänsyn till husbilens särart i hur den beskattas är ett svårt steg. Men regeringens agerande med elbilsbonusen ger oss hopp om en ändring”, säger Per Nilsson.

Redan 2019 erkände dåvarande finansministern, Magdalena Andersson, S, att Husbilskampens krav om förändring av skatten var högst relevant. För att blidka kritiken förenklades skattereglerna för av- och påställning av husbilar 2020. En lindring av skattetrycket som senare ätits upp av andra pålagor från S- och MP-regeringens sida.

”Vi vet att vi har rätt, de som väljer att köpa en ny husbil med bättre miljö- och trafiksäkerhetsprestanda ska inte bestraffas. Som det är nu gynnas dem som väljer att importera en begagnad husbil med sämre miljö- och trafiksäkerhetsprestanda samtidigt som staten går miste om stora momsintäkter. Så får det inte vara”, avslutar Per Nilsson, nyvald ordförande för Husbil- och Husvagnsbranschens Riksförbund.

Läs mer i faktadokumentet: https://husbilskampen.se/faktadokument/

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Inlägg på samma tema

Resor & Turism