fbpx

När vi cyklat Halvvättern och Vätternrundan så har vi passerat många intressanta platser och sagt att vi ska komma tillbaka.

Mellan Vadstena och Ödeshög cyklar man förbi skylten Naturum Tåkern. Vi är båda natur-och friluftsintresserade och har besökt flera olika naturum på våra resor. Den här helgen är vi vid naturum Tåkern och Ekopark Omberg.

Naturum är ett besöks- och informationscentrum där besökaren får information om det lokala områdets geologi, flora, fauna och kulturhistoria. Det ska inspirera till friluftsliv och besök i den omgivande naturen. I Sverige är naturum ett av Naturvårdsverket inregistrerat varumärke. Totalt finns det 33 stycken naturum i Sverige från norr till söder.

Vid fåglarnas sjö Tåkern finns ett naturum med en fantastisk byggnad med ett tak av vass. Det är relativt stora parkeringsmöjligheter även för husbilar på uppmärkta platser. Här gäller allemansrätten och man stannar alltså endast en natt på samma plats.

Det finns tillgång till toalett, soptunnor och en riktigt häftig hinderbana för barn och ungdomar. Det är ingen entré till naturum men man får gärna lämna ett bidrag, och är soptunnan full så lägger man inte påsen vid sidan av utan då tar med den till ett annat ställe.

På Prinsessans Estelles sagostig kan de yngre besökarna följa haren Ann-Sofies jakt efter sin kompis Hasse. Sagostigen är en dopgåva från Östergötland till prinsessan Estelle, hertiginna av Östergötland.

Efter en natt vid naturum Tåkern åker vi vidare till Ekopark Omberg, en av Sveaskogs Ekoparker och vi stannar till vid en plats med vidsträckt utsikt över Vättern.

Området Omberg är extra intressant då det av vissa kallas Svea rikes vagga. På Visingsö, som inte ligger så långt härifrån, dödades Sverkers far, kung Karl år 1167 på Visingsö av Knut Eriksson i kampen om kungakronan.

Vi har våra cyklar med oss och årets första mountainbiketur blir på leriga stigar genom landets nordligaste bokskogar och målet för turen är utsiktspunkten Hjässan. Väl uppe på Hjässan kan man njuta av utsikten från ett utsiktstorn med tydlig och bra information om vad det är man ser. Men innan man påbörjar sista stigningen så kan man se en minnessten från kung Oscar II som 29 augusti 1896 besökte platsen.

Tillbaka vid husbilen blir det tvätt och vård av cyklar och kläder efter den något leriga turen.

Efter en välförtjänt dusch njuter vi solnedgången över Vättern. Kvällens måltid består av röding från Vättern som vi inhandlat i fiskeboden i Borghamn. Något annat alternativ än fisk från Vättern är väl inte tänkbart?

2 Comments

  1. Detta var trakter man var mycket i sin ungdom. Har faktiskt besökt Tåkerns Naturrum för några år sedan. annars blir det inga stopp i Östergötland förens vi kommer i Norrköpings Söderköpings trakten som är gamla hemtrakter.

    1. Så roligt att ni alltså varit i dina ungdomsårs områden. Tåkerns naturum har verkligen en häftig byggnad att se, tyvärr stängd nu under covid. Så det blir skett ett besök till när allt åter är öppet igen. Vi önskar er härlig fortsättning på söndagen / Håkan och Carina

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Inlägg på samma tema

Resor & Turism