fbpx

Inlägg med reklam för värmematta från Alde

Detta tips om installation av värmematta publicerades första gången 14 september 2022. Denna produkt gör vintercamping till något mysigt när kylan riktigt tränger sig på och man sitter inne i värmen efter en härlig dag ute. Fler tips inför vintern kommer att publiceras under hösten på vår hemsida/blogg.

Prenumerera så missar du inga tips om resor och äventyr året runt

Teckna prenumeration genom att fylla i er e-postadress i fältet nedan. Bekräfta genom att besvara meddelandet ni får från oss.

Ställplats Evertsberg vid Evertsbergs bygdegård.

Att golvet vid förar- och passagerarplatserna är kallt har nog fler än vi upplevt. Framför allt under resor när temperaturen kryper flera grader under nollan märker man det snabbt när värmefläkten slås av vid ankomst till resmålet. Därför utrustar vi i samarbete med Alde vår husbil med vattenburen värmematta som ansluts till det befintliga värmesystemet.

Den främre delen av husbilen upplevs kyla resten av bodelen då man inte kan avgränsa denna från den övriga delen av bilen.

För att montaget ska bli rätt utfört vänder vi oss till en auktoriserad Alde service partner. Så direkt efter att vi lastat om hemma i Sälen efter Elmiamässan tar Carina husbilen för att åka till Ludvika och Kurts husvagnar där vi har en tid på måndag morgon.

husbilsresor & äventyr Adria Twin Supreme

Montaget börjar

Montaget börjar med att man tömmer systemet på glykol. Detta görs med hjälp av en pump för att återanvända glykolen när allt är på plats. I paketet förutom själva mattan finns anslutning samt snabbkopplingar som möjliggör att man kan ta bort mattan utan att behöva riskera läckage av glykol eller få in luft i systemet.

Ny anslutning

När systemet väl är tömt börjar arbetet med att få till en bra anslutningspunkt samtidigt som flödet av vätskan (alltså glykolen) ska fungera som tidigare. Detta för att få den bästa värmeeffekten i husbilen och för att inte cirkulationspumpen eller andra delar så få arbeta med för hårt motstånd.

Först undersöks var den enklaste platsen finns för anslutning är utifrån längden på slangarna från mattan. Det ska också vara enkelt att komma åt för att koppla isär när man vill ta bort värmemattan.

Rörkapning

Det är dags att kapa befintliga rör och slangar för att montera den nya anslutningen. När man kapat rören så är det viktigt att slipa bort grader som uppstått som annars kan skada gummislangarna. Samt att få bort flisor som kan lossna och följa med in i pannan och orsaka skador. Därefter monteras snabbkopplingarna på värmemattan och denna ansluts till systemet.

Så där – bara att fylla och lufta värmesystemet!

Klart för varma fötter under kalla dagar

Temperaturtest

Under vintern 2022 -2023 gjorde vi ett antal tester där vi mätte skillnaden på temperaturen på mattan respektive på golvet bredvid mattan.

Tips för vintercamping

Vi har skrivit fler olika tips både på utrustning, teknik samt fantastiska besöksmål som gör vintercamping till en härlig upplevelse i husbil eller husvagn.

Teckna kostnadsfri prenumeration så missar du inga tips om resor eller äventyr året runt

Teckna prenumeration genom att fylla i er e-postadress i fältet nedan. Bekräfta sedan prenumerationen genom att besvara meddelandet ni får från oss.

1 Comment

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Inlägg på samma tema

Resor & Turism