Äntligen är vi på plats i Vansbro igen för att tillsammans med strax över 9000 andra delta i ett av loppen som genomförs en sommarvecka i juli. Som så mycket annat har inte evenemanget kunnat genomföras under två år p g a restriktioner under pandemin.
Vi lämnar Sälen på fredag eftermiddag och kör till Vansbro där vi ska hämta ut våra startpåsar med badmössor, dekaler till klädpåsar samt tidtagningschip. Vi är pressackrediterade och ska hämta ut parkeringstillstånd och få ytterligare information. Uppställda på pressparkeringen är det dags för lite jobb bl a reka bra platser för fotografering och filmning.
Dagen för Vansbrosimningen
Klockan 05.30 ringer klockan och det är lördag. Idag ska vi simma under sju broar och 3000 meter på Vansbrosimningen. Men innan dess så går vi till starten för att göra en film och ta lite bilder och bara njuta av platsen i lugn och ro.
Vi går tillbaka till husbilen för en stadig frukost samt ladda mentalt inför vad som väntar. Timmarna rusar iväg och halv 11 det är tid att packa och ta våtdräkterna under armen för att gå till starten men den här gången ska vi simma tillbaka istället.
Det är riktigt peppande att mötas av dessa ord från Gunde Svan när vi går mot starten.
Dags för start
När vi är framme vid starten den här gången är det ett myller av människor. En del är klädda i hel våtdräkt, andra i våtdräkt med korta ärmar och ben. Några har endast badkläder. Alla deltagare har badmössor i olika färger, färgen visar vilken grupp man startar i. Vattentemperaturen ligger strax under 19 grader både i Vanån och Västerdalälven så det kommer inte att vara kallt. När det är över 23 grader i vattnet rekommenderas inte våtdräkt av hälsoskäl.
Helt plötsligt är klockan 12.13 och det är dags för två minuters uppvärmning innan det är dags att gå ned i Vanåns vatten. Alla som deltar har chip runt handleden för att tiden ska kunna registreras. Inget chip – ingen tid.
Säkerheten
Säkerheten är något som arrangörerna verkligen sätter främst av allt vilket känns tryggt. Under stora delar av sträckan finns bryggor med funktionärer som gärna ger en hjälpande hand om man så behöver. Det är också helt okej att ta stanna en stund vid bryggan och vila om man behöver. Dock är det inte tillåtet att gå upp och gå för det är ju simning 3 km som gäller! På de platser där inte bryggor finns så är det båtar och funktionärer på SUP-brädor i närheten hela tiden. Det är t o m dykare i vattnet, allt för vår och alla andra deltagares säkerhet och trygghet.
Vi gjorde det!
Känslan när vi åter tillsammans står i målområdet efter att ha genomfört Vansbrosimningen är helt underbar och svårt att i ord beskriva. Det känns nästan lite svårt att gå när man kommer upp ur vattnet. Årets simning var lite tuff då det inte blivit så mycket simträning som vi hade önskat. Men att ge upp – aldrig!
Lidingöloppet
Nästa tävling för vår del i genomförandet av ytterligare En Svensk Klassiker är Lidingöloppet . Så nu är det bara att sätta på sig löparskorna, ut i spåret och upp på fjället för att träna löpning.
Fakta om Vansbrosimningen
- 1950 Vansbroborna Einar Anselius och Mats Qvarfot satt vid badplatsen vid älven och funderade på hur de skulle göra propaganda för simning genom att simma en längre sträcka. Mats föreslog att de skulle starta vid Folkets park och simma till Plasket. – Nej, för tusan, sa Einar, vi simmar under alla sex broarna. Och så blev det. I första simningen deltog tio personer, varav nio fullföljde: Ragnhild Almlöf, Barbro Bergqvist, Margareta Dahlman, Gunhild Enander, Einar Anselius, Sven-Erik Ferneborg, Sven Granberg, Einar Hedin och Mats Qvarfot.
- 1971 En Svensk Klassiker infördes det här året. Vansbrosimningen ingår i klassikern tillsammans med Vasaloppet, Engelbrektsloppet, Lidingöloppet och Vätternrundan.
- 1992 Det första Tjejsimmet, idag Vansbro Tjejsim, genomfördes. Loppet är enbart för kvinnor med distansen 1000 meter i Västerdalälven och ingår i Tjejklassikern.
- 2014 Vansbrosimningens noterades för nytt anmälningsrekord med 15 976 anmälda deltagare till loppen 28 juni – 6 juli, varav 14 950 deltog i simloppen.
- Ovanstående fakta och mer finns att läsa på Vansbrosimningen.se/om-oss/historia/