fbpx

I Borås finns ställplats Rya åsar vid naturreservatet med samma namn. Vi kommer hit onsdag eftermiddag och då är bara 1 av de 4 ställplatserna upptagna. Det finns el till alla platser och att stå här ett dygn från kl 12 till 12 dagen efter kostar 100 kr.

När vi har parkerat byter vi om och tar med oss en karta över naturreservatet Rya åsar. Vi vill börja med att besöka Utsiktstornet på Skidspårets högsta punkt och vi går via Rävstigen.

Rävstigen är en riktig härlig plats för barn, stora som små.

Vi fortsätter till Skidspårets högsta punkt Utsiktstornet.

Det börjar regna när vi är på väg ner från Utsiktstornet men vi väljer ändå att fortsätta till Utsiktsplatsen på det tillgänglighetsanpassade spåret. Det regnar och sikten är lika med noll. Vi väntar en stund innan vi fortsätter till Ryssby klint. Några kor betar i hagen när i svänger av mot höger.

Regnbågen syns ner mot stan. Vi fortsätter Ekskogsspåret och kommer till en stor plan där en sten är rest. Vi passar på att värma oss med lite kaffe under en stor och tät gran som ger skydd mot regnet.

Vi kommer fram till Högplatån där det finns en minnessten till minne av Carl_von_Linné 300-årsjubileum 2007, under sin resa genom Västergötland 1746 färdades Carl von Linné genom detta område. Här finns även en grillplats och ett vindskydd intill den härliga öppna gräsytan. Här ska det också finnas gravar från järnåldern dessa syns som kullar i området, men några sådana hittar vi inte.

Totalt blir det en runda på dryga 6 km. Härligt även om det regnade stora delar av turen. Det är skönt att komma hem till en varm husbil, ta en dusch och byta de blöta kläderna mot torra och göra en god middag. I kväll blir det färskpotatis, lax, romsås och sallad.

Rya åsar är en bra plats att stå på. Det är lugnt och tyst, kul också med närheten till naturreservatet och aktiviteter, nära till stan och ett riktig bra pris. Men varför man har 6 stycken eluttag men anger att det finns 4 platser? Samtidigt så blir det inget större avstånd mellan fordonen om man ska få plats 4 husbilar på den yta som avses.

Fakta om ställplatserna

  • Avgift 100 kr inklusive 10 ampere el. Betalningen gäller från kl 12 det datum som pengarna betalas in till kl 12 nästa dag
  • Torrtoalett
  • 4 platser
  • Hela ytan består av grus

Mer om naturreservatet Rya åsar

Rya åsar hittar du alldeles i närheten av Borås centrum. Naturreservatet bildades 2001 och utökades 2021. Det omfattar 562 hektar av ett landskap bestående av lövskog, barrskog och kulturmarker. Mer att läsa om Rya åsar finns på Länsstyrelsen Västra Götaland

2 Comments

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Inlägg på samma tema

Resor & Turism