I Eksjö kommun, cirka 8 km nordost om Eksjö hittar man Jönköpings läns mest dramatiska naturreservat Skurugata där man också kan besöka utsiktsplatsen Skuruhatt.
Vi vill så klart besöka båda platserna och börjar därför vår dag med att ta oss till Skuruhatt via en ledslinga som är anpassad för högre tillgänglighet. Här finns också ett vindskydd som vilar mot berget.
Parkering
Det finns gott om parkeringsplatser både för bilar och större fordon som husbilar. Det finns eldstäder, dass, rastplatser och soptunna i närheten av parkeringarna.
Skuruhatt
Skuruhatt är en bergshöjd i närheten av Skurugata i Eksjö kommun, Småland. Berget är med sina 334 meter över havet en av de högsta punkten i Småland. Uppe på Skuruhatt finns också en minnessten rest över Albert Engström som lekte här som barn. Albert Engström har skildrat de småländska omgivningarna i många av sina verk.
Skurugata
Vi tar oss ned från Skuruhatt till klyftan och vi verkar vara de enda som går i den här riktningen. När vi kommer ner i klyftan sjunker temperaturen och det är behagligt svalt jämfört med den tunga och varma luften högre upp.
Skurugata kallas också för Smålands Grand Canyon och består av en cirka 1 km lång klyfta. I Småland kallas klyftor lik denna för skuror. Albert Engström föddes i Lönneberga socken och han lekte i den mytomspunna miljön kring Skurugata som barn.
Fakta
Beslutsår: 1967, utvidgat 2005
Storlek: 134 hektar
Ägare: Privat och staten
Kommun: Eksjö
Läge: Skurugata ligger cirka 8 km nordost om Eksjö i Eksjö kommun. Vägskyltning från Eksjö stad och väg 40 och 134.
Naturtyp: Skog och bergbranter
Förvaltare: Länsstyrelsen i Jönköpings län
Anordningar: Parkeringsplats, torrdass (även vid Skuruhatt), markerade strövstigar, grillplats (även anpassad för rullstolsburna), rastplatser; en del av vandringsleden ”Höglandsleden” passerar Skurugata. Från parkeringen till Skuruhatt finns en led anpassad för rullstolsburna.
Ovanstående fakta samt mer information finns i broschyren Naturreservat Skurugata som Länsstyrelsen Jönköping presenterar på sin hemsida.
Vi har tidigare besökt Slåttdalsskrevan i Höga kusten området, läs gärna om vårt besök.