Varje gång vi har passerat här i samband med Vasaloppets olika lopp har vi tänkt stanna till vid Lägerplats Oxbergsbron. Sedan vi flyttade till Sälen förra året är det här en plats vi passerar när vi åker till Mora. Nu har det blivit dags att titta lite närmare på platsen.

Vi stannade faktiskt till här för att ta en bild när vi hade köpt vår plåtis. Det var en lite mulen dag när både bro, himmel, älv och plåtis hade olika nyanser av blågrått.

Vad är en lägerplats?

Så här beskriver Visitdalarna på sin hemsida vad en lägerplats är och vi instämmer till 100 %!

”Känslan av att i genuin vildmark med ett rikt djur och växtliv samt med fantastiska fiskevatten framför fötterna övernatta med husvagn, husbil eller i tält kan inte bra nog med ord beskrivas, det måste upplevas. För att på bästa sätt bevara och skydda den känsliga miljön efter vattendragen har kommunen beslutat om reglerad camping inom vissa områden. I kommunen finns på en sträcka av 20 mil ca 40 särskilt iordningställda lägerplatser. Dessa är utrustade med toaletter, slogbodar med eldstäder, ved och informationsskyltar längs Österdalälven, Storån och nedre Sörälven.”

Vad kostar det?

På varje lägerplats finns tillgång till slogbod samt torrtoalett och platserna är ordentligt uppmärkta. Vid infarten finns en informationstavla med priser och instruktion om hur man betalar. Det kostar 60 kr/dygn och 300 kr/vecka.

Lägerplatsen är tillgänglig under barmarksperioden. Informationstavlan fungerar också som en liten turistbyrå för olika sevärdheter och arrangemang i närområdet.

Lägerplats Oxbergsbron, Oxberg, Dalarna, Adria Twin, Ställplats

Oxbergsbron

Oxbergsbron tar både väg och järnväg över Österdalälven vid Oxberg. Oxberg ligger i Mora kommun, men bron passerar gränsen mot Älvdalens kommun. Denna bro som är cirka 101 m lång, är en av Sveriges 3 kvarvarande kombinerade väg- och järnvägsbroar, med gemensam bana. Den nuvarande bron är en tillfällig lösning som kom på plats 2017 i väntan på en ny permanent bro. Detta då den gamla bron från 1900 som byggdes om 1937 för att även biltrafik skulle kunna passera dömdes ut vid en inspektion 2016. Mer om projektet kan man läsa på Trafikverkets hemsida, projekt bro i oxberg.

På YouTube finns filmer som visar projektet med byte av bro och när det första tåget passerar den nya tillfälliga bron.

Hitta hit

Läs gärna om vårt besök vid Brunnsberga/Brunnsängent lägerplats

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Inlägg på samma tema