Vi är ett tiotal personer som väntar vid entrén till restaurangen vid Mackmyra Whiskyby måndag förmiddag. Klockan 11.30 stiger vi in för att vara med på en förbokad rundvandring och en efterföljande whiskyprovning. Det går bra att boka direkt på plats också.
Dennis Gustafsson leder oss upp till gravitationsdestilleriet och har en kort genomgång innan vi tar hissen upp i den 35 meter höga byggnaden. Genom att bygga på höjden kan man använda gravitationen och därmed spara energi.
Rundvandringen börjar med att vi åker hiss för att slippa gå i spiraltrappan de 35 meterna upp till toppen av gravitationsdestilleriet. Mackmyra var de första, och troligen fortfarande ensamma om att använda sig av den här metoden som bl a innebär att man spar stora mängder energi i tillverkningsprocessen.
Av nästan 9,5 kubik vatten, korn och jäst får man ut cirka 800 liter whisky i destilleriet. Detta och mycket annat intressant berättade Dennis Gustafsson för oss under den intressanta rundvandringen i Mackmyras destilleri i Gävle.
När kornsäden grott är det dags att torka den. Detta görs med varmluft underifrån med hjälp av en maltugn. I detta skede kan man påverka smaken på den färdiga whiskyn genom att tillsätta rök i varmluften. När kornet har rätt fuktighet är det dags att mala/krossa ner kornet till mjöl för fermentering. Det krossade kornet kallas gröpe.
I mäskningsprocessen mixas sedan det krossade kornet (gröpen) med varmt vatten i en stor tank eller tunna. Därefter följer destillationen som sker i stora kopparpannor.
Destillationen sker i kopparpannor där ångan lämnar mäsken. Normalt destilleras mäsken två gånger först sker det i en lågvinspanna för att sedan pumpas vidare till en spritpanna.
Lagring av whisky sker initialt på ekfat, ett träslag som har en lång hållbarhet och ”andas”. Val av eksort är av stor vikt för att få till den smak på whiskyn man är ute efter.
Efter denna mycket intressanta guidning kring processen för tillverkning av whisky var det dags för provning av tre olika sorter. Provningen började med många bra tips kring hur man kan göra för att bäst få fram de olika dofterna och smakerna på en whisky.
Om man som vi har husbilen med vid besöket kan man stå vid parkeringen intill rökeriet, där finns även tillgång till el, Vi valde dock att så på nedre parkeringen då utan el.
Vi var i Mackmyra måste ha varit början 2000 innan de hade byggt detta ni visar. En vit byggnad med texten Mackmyra på gaveln. Vi kom dit rätt sent och gick och tittade på byggnaden. var en kille som satt utanför så han frågade om vi ville se destilleriet TACK vad snällt. Vi kom in i en liten lokal som restaurang där fick vi lämna all elektronik destilleriet var Ex klassat. Ingen provning den gången utan det blev någon annan stans i Sverige.
Det tidigare destilleriet var forfarande i bruk till om jag minns rätt framställning av Mackmyra Gin. Ex klassade skyltar känns ingen, satt överallt i nya byggnaden också. Har du förslag på andra whiskydestillerier att besöka i Sverige?