I slutet av 2020 bestämmer vi oss för att byta fönster och vi tar kontakt med Jonas Ivars på Mockfjärds som gör ett hembesök.
Tillsammans går vi igenom vilka färger som kan passa vårt 70-talshus samtidigt som vi får ett hus med ett modernt uttryck. Våra stora vardagsrumsfönster väljer vi att inte ha öppningsbara. Vi tar också hänsyn till våra båda altandörrar som tidigare gått åt ”fel” håll. Nu vill vi istället att de ska vara vända mot uteplatsen och inte från. Det blir treglasfönster som kan kan putsas inifrån. De gamla fönstren var tunga och fick skruvas isär när man skulle putsa emellan.
Jonas tar erforderliga mått, kontrollmätning kommer att göras av hantverkare. Vi går igenom när vi kan förvänta oss leverans, hantering av fönster och tillbehör när de kommer. Hantverkare färdigställer och när allt är klart gör vi en slutkontroll tillsammans. Vi är mycket nöjda med den hjälp vi får av Jonas Ivars och de duktiga hantverkare som genomför fönsterbytet.
Hemma på vår gata Vallgatan byter vi ut alla fönster och två dörrar på övervåningen och med detta hoppas vi också få en bättre inomhusmiljö men också kunna sänka våra elkostnader.
Det första vi märkt efter fönsterbytet är att det känns varmare och det är så tyst. Vi hör inte längre ljudet av trafiken.
Vi värmer upp vårt hus med pellets. Pellets har den fördelen att vår källarvåning är torr och varm. Tvätten torkar snabbt och det är aldrig kallt och rått i källaren.
På insidan byter vi från den tidstypiska mörkbruna 70-talsfärgen på lister, persienner och en allsköns blandning av olika fönsterbrädor till vita fönsterkarmar, foder, plisségardiner och fönsterbrädor. I sovrummen har vi mörkläggande plisségardiner.
Exteriör
Interiör
Kök
Sovrum 1
Sovrum 2
Sovrum 3
Vardagsrum
Badrum
Vi har plisségardiner överallt förutom i vardagsrummet och i sovrummen har vi mörkläggande plisségardiner.
Fakta om vårt hus
Bostadstyp | 1-plansvilla med källare |
Antal rum | 4 rum och kök |
Boarea | 114 m² |
Biarea | 113 m² |
Tomtarea | 1612 m² |
Byggnadsår | 1974 |
Det här med fönster är ett kapitel för sig självt.
I vårt första hus, byggt 1976, behövde fönstren bytas efter tio år. Vissa bågar var genomruttna och på andra våningen hängde fönstret ner ca 5 cm när det öppnades. Fackföreningsägda bolaget BPA var byggare och naturligtvis värnade de …. inte om oss köpare. De bekanta utmattningsmetoden var förhärskande.
Idag har vi ett hus byggt 1922 där fortfarande originalfönstren finns kvar med munblåste glas. Med normalt underhåll håller dessa fönster 100 år till. Fönsterbågarna och kramarna är så hårda i virket att det är svårt att slå i en mindre spik. Om du håller en av dessa fönsterbågar krävs rejält med muskler, eftersom de är så tunga. Håller du motsvarande storlek av ett nytt fönster från idag, ja då är det lätt som en plätt.
Vad är det vi ofta säger? Jo, det var bättre förr!
https://byggnadsvard.se/svar-pa-tal-om-fonsterbyte/
Tack för din kommentar!
Våra tvåglasfönster har hängt med i ungefär 47 år. Själva glasen var på vissa fönster ganska repiga.
Vackert med munblåsta glas, kan hålla med dig om att i det fallet var det absolut bättre förr!