Klockan 06.30 ringer klockan för uppstigning så vi hinner komma på plats innan dameliten passerar Flötvägen några kilometer från vårt hem i Sälen. Det är första gången vi ser Cykelvasan som åskådare efter att under flera år genomfört loppet mellan Sälen och Mora.
Vi hinner lagom komma på plats för att se dameliten passera platsen där vi står och då har de bara cyklat några få kilometer på väg upp mot Vasaloppets högsta punkt, som kommer efter cirka 3 km. Platsen är 528 meter över havet och då har man avverkat 128 höjdmeter efter starten vid Berga by.
När dameliten har passerat går vi vidare upp mot högsta punkten för att se när herreliten passerar. Vi hittar en bra plats att vänta på. Det är tydligt att fler tycker backen är tuff eftersom någon har ställt en stol en bit upp i backen.
Herreliten passerar oss strax innan de når högsta punkten, sedan är det bara nerför mot Mora eller? Hur många gånger har man inte själv hört de orden när man passerar här? Det är helt klart en hel del uppförsbackar innan Mora bl a de välkända Lundbäcksbackarna strax innan kontrollen i Oxberg.
Vi tänker på alla de som är på väg mot Mora i fäders spår för framtids segrar när regnet tilltar och vi tar bilen hem till värmen.
Vasaloppet TV
Följ Cykelvasan via Vasaloppet TV cykelvasan-90-live
Pressmeddelande från Vasaloppet.
Segerstriderna i Cykelvasan 90 2023 blev ganska odramatiska. Såväl damsegraren som herrsegraren gick loss och åkte nästan halva loppet solo. Amanda Bohlin, från CK Hymer i Linköping, gjorde debut i Cykelvasan och vann med nära en minut. Herrsegraren Kristian Klevgård från Norge upprepade sin seger från 2021 och vann nu med över tre minuter. Totalt har nära 14 000 deltagare varit anmälda till Cykelvasans olika lopp 2023 och de sista väntas gå i mål i kväll i Mora.
Ovädret Hans med efterföljande väta och höga flöden hade föranlett några större justeringar i bansträckningen under Cykelvasan 2023, bland annat direkt efter starten i Sälen fram till första backen, förbi myrarna vid Mångsbodarna, förbi Lundbäcksbacken innan Oxberg och även den sista biten in mot upploppet i Mora.
Damer elit
Mulet, 12 grader och svag vind var förutsättningarna när de 63 damerna startade i Sälen klockan 07.30 för att ge sig iväg på de 96 kilometerna till Mora. Det skulle bli en bitvis lerig dag.
I år var det premiär för deltagarna att åka uppför den första backen, precis som skidåkarna på vintern. Den som gick loss direkt var Tilda Hylén som uppe vid det första spurtpriset vid Vasaloppets högsta punkt, 528 meter över havet och cirka tre kilometer efter starten, hade en ledning på 27 sekunder före Amanda Bohlin och Terese Andersson.
Men strax efter Smågan var Tilda upphunnen av en efterföljande grupp där även Karin Söderqvist och Carolina Licht ingick. Denna kvintett var även först till Mångsbodarna, 37 sekunder före sex andra åkare som var anförda av Hildegunn Gjertrud Hovdenak. I Risberg hade ledargruppen utökat ledningen till närmare minuten.
Bergspriset i Evertsberg efter halva loppet vanns av Amanda Bohlin och kvintetten hade utökat försprånget ytterligare. Men direkt efter Evertsberg fick de övriga fyra se Bohlin dra ifrån dem.
Vid kontrollen i Oxberg ledde Amanda Bohlin med en minut och hon behöll avståndet även i Hökberg, där den efterföljande klungan nu bestod av nio cyklister.
Amanda Bohlin kunde hålla undan och defilerade in i mål i ett regntungt Mora på tiden 3.25.57. Bakom henne blev det en spurtstrid om övriga pallplatser. Clara Lundmark från Norbergs CK tog andraplatsen 56 sekunder efter Bohlin, och knappt före tvåfaldiga segraren Hildegunn Gjertrud Hovdenak från Norge. Antonia Gröndahl, Finland, blev fyra med samma tid som Hovdenak.
Den tidigare triathleten Amanda Bohlin var en glad men överraskad vinnare i mål:
– Jag vet inte riktigt vad som hände efter spurtpriset i Evertsberg. Jag tryckte på och fick en lucka och så tittade jag bakåt och tänkte att jag kör, och tänkte att antingen kommer de ifatt eller inte, och så gjorde de inte det… Och nej, och så blev det så. Jag har tittat bakåt typ tusen gånger, och skrikit ganska mycket åt folk runtomkring som har hejat på mig så jag ber så mycket om ursäkt för det, men jag hade panik och var sjukt trött så jag var väldigt orolig att de skulle komma ifatt. Men jag tänkte ”okej, fokus Amanda, det är bara några minuter kvar”…
Herrar elit
När de 350 elitherrarna startade 08.15 hade det börjat regna vid starten. Edvin Lindh spurtade och tog spurtpriset vid högsta punkten knappt före fjolårsvinnaren Emil Lindgren och Matthias Wengelin.
Björn Andreassen från Danmark tog spurtpriset i Smågan och det var då 31 åkare inom 16 sekunder. Tempot höjdes efter Smågan. Två cyklister attackerade och bröt sig loss, Kristian Klevgård från Norge och Richard Larsén. I Mångsbodarna hade de en ledning på 39 sekunder före den efterföljande stora klungan. I Risberg var deras ledning en minut.
Bergspriset i Evertsberg tog Richard Larsén hem före Kristian Klevgård, hela 1,36 före den jagande klungan. Frågan var hur sugna de i klungan var på att jaga ikapp? Fem kilometer före Oxberg släppte dock Larsén och Klevgård blev själv i täten. Klungan närmade sig ett tag, men i Oxberg hade Klevgård fortfarande en ledning på 1,26 och sedan ökade bara avståndet. Det framkom efteråt att när han blivit ensam i täten, så hade han sedan ingen koll alls på avståndet bakåt.
Kristian Klevgård som vann Cykelvasan 90 Elit 2021 med en halvminuts marginal återupprepade nu sin seger, med den skillnaden att han nu vann med drygt tre minuter. Den största segermarginalen i herrklassen i Cykelvasans historia! Segertiden blev 2.51.31. Tvåa blev Klevgårds landsman Østen Brovold Midtsundstad och trea Hugo Forsell, CK Hymer. Förutom den norska dubbelsegern så var det ytterligare tre norrmän bland de nio bästa. Fem norska deltagare på tio-i-topp-listan var också det ett nytt rekord i Cykelvasan.
Kristian Klevgård berättade efter målgång att det var en lång tuff dag och att han varit lite osäker inför första backen om någon skulle sticka iväg redan där, eftersom han själv hade en startposition en bit bak. Men det gick bra och farten var hög redan på grusvägen efter första backen (där han passerat högsta punkten som 26:a).
– Efter första terrängpartiet i början börjar det spricka upp och jag ser att Richard Larsén prövar att gå på vänster sida och jag tänker att det är ett bra hjul att följa. Jag känner Richard sedan tidigare och vi har tränat ihop, så jag vet att han är stark. Plötsligt ser jag att vi får en lucka och efter det bestämmer vi oss för att vi går ”all in”. Vi kör det vi har och samarbetar väldigt bra. Efterhand tror jag att Richard känner att det börjar gå lite fort. I en backe provar jag att testa honom och lyckligtvis är jag så pass stark att jag klarar att komma ifrån. Det kändes jättebra, men sedan har jag inte haft någon pejl på tidtagning eller någonting. Är det tio sekunder, trettio eller en minut? Jag har ingen koll utan sitter bara och kör allt jag har hela vägen. Jag provade att ta korta svängar och attackera i backarna. Lyckligtvis klarade jag att hålla undan.
Inte förrän han såg målet förstod han att han skulle vinna:
– Jag fick så lite tidtagning och hade ingen koll alls. Jag fruktade att de skulle komma ifatt. Från 35 kilometer kvar satt jag och tänkte ”34, 33, 32…” och för varje kilometer som jag kom närmare mål och inte blev ikapphunnen så var jag nöjd. Jag försökte ha en bra inre dialog och det var riktigt kul att komma först i år igen.
– Det blir svårt att ta tre segrar men jag tycker det här loppet är fantastiskt kul. Jag älskar verkligen Vasaloppet. Ett offensivt race, och det är det som är roligt, avslutar Kristian Klevgård.
Kranskulla och kransmas i Cykelvasan 2023
Årets kranskulla är Alice Larsson från Sälens IF (kranskulla nr 99) och kransmas är Joakim Kullberg (kransmas nr 30) som i år under Cykelvasan ersätter Albin Gezelius (kransmas nr 35).
[…] Läs hela inlägget av Husbilsresor & äventyr här –> Cykelvasan med ny bansträckning […]