Om du är i närheten av Idre kan du bege dig till Nipfjället. Vid naturreservatet Städjan-Nipfjället finns en parkering. Fortsätt tills du ser ett troll på vänster sida. Här ser du också en skylt som visar vad du ska göra.

Nipfjällsvägen är Sveriges högst belägna väg, då dess högsta punkt är hela 1003 m.ö.h. Många tror att vägen över Stekenjokk, som också kallas Vildmarksvägen, är högst men den når bara 876 m.ö.h men den är i alla fall landets högst belägna asfalterade väg. Näst högsta vägen är den grusväg som går över Flatruet, den vägen är 975 m.ö.h.

Tro det eller ej. När du har bilen i frikopplat läge ser det ut som du rullar uppåt i en nedförsbacke!

För att man bättre ska förstå vad som händer så har vi även filmat husbilen utifrån som ni kan se i nedanstående film. Där ser man ser tydligt markens lutning eller?

I denna film som är tagen utifrån syns tydligt hur husbilen, efter att man stannat vid skylten och frikopplat, börjar rulla uppför backen. Eller är det verkligen en uppförsbacke även om det så ser ut för ögat?

Men tyvärr är det inte så att husbilen rullar uppför backen, även om det skulle vara spännande om så vore fallet. Utan det hela förklaras på följande sätt enligt Wikipedia ”En magnetisk kulle, (eng: gravity hill eller magnetic hill), är en plats där det omgivande landskapets form skapar en optisk illusion, där en svag nedförsbacke istället ser ut att vara en uppförsbacke. Vid bilkörning kan därför det upplevas som att bilen ”dras” uppför backen istället för att rulla nedför. Det finns ett stort antal av platser där denna motsägelse kan upplevas. En variant kan också vara att uppleva en specifik lutning i landskapet tills en vattenreferens upptäcks, till exempel i form av en parallellt flytande flod, som då kan se ut att rinna uppåt. I Sverige finns en magnetisk kulle på NipfjälletIdre (”Trollvägen”).

Backen vid en magnetisk kulle är en optisk illusion, även om ibland annan information vid platserna kan hävda att det finns andra naturliga (eller även övernaturliga) krafter med i spelet. Den viktigaste faktorn i sammanhanget är frånvaron av en tydlig horisontlinje; utan den referens som en horisont innebär, är det svårare att bedöma det vågräta planet. Objekt som normalt antas vara relativt vinkelräta kan istället luta, vilket kan ge en missvisande visuell vinkelreferens.”

husbilsresorochaventyr

Vi heter Håkan Söderman och Carina Ekroos och sedan augusti 2018 har vi bloggen HUSBILSRESOR & ÄVENTYR tillsammans. Med husbil reser vi främst i Sverige och övriga Norden året runt dels som rekreation och vila från vardagsliv, dels i samband med olika motionslopp. I juni 2019 var vi klara med ytterligare En Svensk Klassiker. Vi tycker även om lite annorlunda upplevelser som t ex att genomföra New York Marathon och bestiga Kebnekaise. Att resa med husbil är frihet

View Comments

  • Do
    N vägen har vi kvar att åka på hög höjd. De andra har vi rest på. Kul med den optiska villan.

    • Hej Elisabeth
      Jag det är viktigt häftigt att se hur husbilen ser ut att rulla uppför backen. Helt klart värt ett besök tycker vi. Ha en riktigt härlig fortsättning på sommaren.

Recent Posts

Turskidåkning runt Myrflodammen

Vintersäsongen är slut och det är alldeles tyst och stilla i Sälen. Snön har börjat…

1 dag ago

Plåtis i centrala Stockholm

När vi byter husbil från en stor Dethleffs till Adria Twin är det bl a…

4 dagar ago

Däckskifte

Efter nästan ett halvår med dubbdäck på husbilen får vi äntligen lite sommarkänsla i och…

1 vecka ago

Lenhovda

Häradsfängelset, det som i allmänhet kallades tjuvakistan, anlades i närområdet. Den tjuvakista som ännu kan…

2 veckor ago

Rastplats Stora Hammarsundet

På riksväg 50 som går mellan Askersund och Motala passerar man den fina bron över…

2 veckor ago

Vårträff med Caravan Club Smålandssektionen

När Angela Schandersson, ordförande för Caravan Club Smålandssektionen, hörde av sig till oss tidigare i…

3 veckor ago

This website uses cookies.