Natur och friluftsliv

Turskidåkning runt Myrflodammen

Vintersäsongen är slut och det är alldeles tyst och stilla i Sälen. Snön har börjat smälta bort men än finns det möjligheter att åka turskidor och vi bestämmer oss för att prova leden runt Myrflodammen. Här har vi faktiskt aldrig åkt tidigare varken skidor eller cykel. Vi svänger in till höger i korsningen strax före Tandådalen och åker mot Myrflodammen. Bilen parkerar vi på parkeringen alldeles intill spåret.

Det är fortfarande fina spår men lite snöbelagda och vi glider nerför två mindre backar innan vi når fram till bron som går över Myrflodammen. Vi väljer att åka medsols och vi ska fika vid Kläppenskjulet.

Återställning av Stora Tandån efter flottning

Stora Tandån användes förr i tiden som flottled för timmer. När det inte fanns vägar i landskapet och timret från skogen behövde transporteras till sågverken vid kusten gjorde man detta via vattendragen. För att timret skulle flyta smidigt rensade man då bort sten, stängde av sidofåror och rätade ut vattendragen, något som senare visade sig vara förödande för ekosystemet i vattnen.

Naturreservat

Innan vi kommer fram till själva Myrflodammen passerar vi informationsskylten för norra Transtrandsfjällens naturreservat.

Vattendelare

Innan vi kommer fram till Kläppenskjulet hittar vi en skylt om vattendelaren mellan Östersjön och Västerhavet. En sådan här skylt finns också utanför Villingsberg i så långt från Fjugesta där vi bodde tidigare. Vad är då vattendelare? Jo, en vattendelare utgör gräns mellan två avrinningsområden. Nederbörd som faller öster om skylten för vattendelaren rinner mot Östersjön 514 kilometer bort. Nederbörd som faller väster om skylten för vattendelaren rinner mot Västerhavet 570 kilometer bort. Vad du gör med vattnet här påverkar alltså antingen Östersjön eller Västerhavet.

Kläppenskjulet

Kläppenskjulet är en perfekt plats att rasta på när man åker leden runt Myrflodammen. Skjulet är utrustat med bänkar både in- och utvändigt, en ordentlig eldstad och ved finns på plats. Givetvis finns här även såg och yxa som man så klart lämnar kvar till nästa gäst. I vindskyddet finns även nödutrustning och information om var man är samt hur kan kontaktar fjällräddningen. Tänk på att nästa gäst kan behöva ved eller annan utrustning för att rädda livet i fjällvärdens snabbt skiftande väder!

Premiär av nytt kök

Här vid Kläppenskjulet är premiär av Primus LITE+ ett stormkök som vi nyligen köpte här i Sälen. Det går otroligt snabbt att koka kaffet på detta kök, så det kommer verkligen användas under fler vandringar året runt.

Vi släcker elden, packar ihop allt efter fikat samt liggunderlaget i ryggsäcken och beger oss nerför backarna tillbaka till startpunkten. Det blir en fin tur på dryga 8 km. Lagom framme vid bilen igen har det börjat snöa.

Följ gärna våra resor och äventyr året runt i våra sociala medier samt prenumerera kostnadsfritt på nyheter som publiceras här på vår hemsida.

husbilsresorochaventyr

Vi heter Håkan Söderman och Carina Ekroos och sedan augusti 2018 har vi bloggen HUSBILSRESOR & ÄVENTYR tillsammans. Med husbil reser vi främst i Sverige och övriga Norden året runt dels som rekreation och vila från vardagsliv, dels i samband med olika motionslopp. I juni 2019 var vi klara med ytterligare En Svensk Klassiker. Vi tycker även om lite annorlunda upplevelser som t ex att genomföra New York Marathon och bestiga Kebnekaise. Att resa med husbil är frihet

View Comments

Share
Published by
husbilsresorochaventyr

Recent Posts

Ställplats Sälen by

I Sälen by finns en ställplats där man får stå max 24 timmar. Platsen är…

7 timmar ago

Vi ses på Elmia Husvagn Husbil 2024!

Den 11-15 september är det dags igen för Elmia Husvagn Husbil som är Nordens största…

2 dagar ago

Lägerplats Oxbergsbron

Efter vår flytt till Sälen har vi passerat denna lägerplats, eller naturcamping som den också…

3 dagar ago

Tour de Rörbäcksnäs 87 km

Vår andra träningsrunda inför Vätternrundan startar i Sälen, genom rondellen och uppför Fjällvägen, riksväg 66.…

1 vecka ago

Wallmans Stockholm

Efter en vintersäsong som innebär mycket arbete med alla härliga besökare här i Sälen är…

2 veckor ago

Rastplats Bergslagsporten

Efter en intensiv helg i Örebro med födelsedagsfirande och besök hos alla barn och barnbarn…

2 veckor ago

This website uses cookies.