Ända sedan vi hörde Carl-Anders Lindstén berätta om kuriösa kuriositeter i naturen vid en kväll med STF Närke Bergslagen i slutet på mars förra året har vi tänkt besöka springkällan i Rättvik. Vattenstrålen uppstod 1869 efter en provborrning efter olja. Vintertid kan källan omges av fina isformationer.

Efter en felkörning då vi hamnade vi äldreboendet Springkällan är vi på plats vid den riktiga springkällan.

Följ vår vandring fram till Springkällan.

Det står en bil parkerad när vi kommer fram. Vi parkerar husbilen och från ingenstans dyker ett vandrande par upp. Några minuter senare glider tre bilar in likt en kortege och nu är det helt plötsligt fullt med människor är på väg mot springkällan precis som vi.

Nedanstående text om Springkällan finns på Rättviks kommuns hemsida under sevärdheter.

”Ett stort meteoritnedslag inträffade i dessa trakter för 360 miljoner år sedan. Det medförde att berggrund av kalk-, ler- och sandsten har bevarats nedsänkt och omkastad i en ringformig dalgång. Denna unika geologiska formation kallas Siljansringen.

Oljefynd

Det är sedan länge känt att det i sådan sedimentär berggrund går att finna olja. Redan på 1700-talet togs en del ”petroleum” tillvara i Osmundsberg i Boda socken. Vid 1800-talets mitt väcktes på nytt förhoppningar om stora mängder olja i djupet.

Oljefynd hade nämligen gjorts i liknande berggrund i Nordamerika. Det bildades tre olika prospekteringsbolag i Boda och Rättviks socknar. Rikedomarna skulle tillgodogöras genom borrning ned i berget, en metod som hade uppfunnits i Amerika.

Bergolja och brännbar gas

Det hittades små mängder bergolja och brännbar gas. Däremot så påträffades inga fyndigheter som gjorde att någon större utvinning kunde komma till stånd. Oljeborrningen var ett bra och lönsamt arbete för lokalbefolkningen. Det berättas att arbetarna hällde fotogen i hålen för att så länge som möjlig hålla förhoppningen levande hos företagsledningen.

Här vid Draggån påbörjade Dalabolaget borrningar i april 1869. De hittade bara ringa mängder olja men stötte istället på en mycket kraftig källåder med vatten. Borrhålet pluggades igen och alltsedan dess har det funnits en springbrunn. Tidigare benämndes den vattusprångetGamla Heden eller Spruthålet. Idag kallas den för Springkällan.”

Här är några tips på ytterligare besöksmål i Dalarna.

husbilsresorochaventyr

Vi heter Håkan Söderman och Carina Ekroos och sedan augusti 2018 har vi bloggen HUSBILSRESOR & ÄVENTYR tillsammans. Med husbil reser vi främst i Sverige och övriga Norden året runt dels som rekreation och vila från vardagsliv, dels i samband med olika motionslopp. I juni 2019 var vi klara med ytterligare En Svensk Klassiker. Vi tycker även om lite annorlunda upplevelser som t ex att genomföra New York Marathon och bestiga Kebnekaise. Att resa med husbil är frihet

Share
Published by
husbilsresorochaventyr

Recent Posts

TCS Lidingöloppet 30 km

Det är fredag eftermiddag och husbilen är packad och klar. Vi ska åka de dryga…

2 dagar ago

Cykelhållare på Adria Twin

I betalt samarbete med Adria Sverige Under våren och sommaren har vi haft våra cyklar…

1 vecka ago

Lägerplats Malingarna

På väg ner till Elmia Husbil Husvagn 2022 passerar vi Malingarna som är ett naturreservat…

2 veckor ago

Varma fötter under kalla dagar

Inlägg med reklam för värmematta från Alde. Att golvet vid förar- och passagerarplatserna är kallt…

2 veckor ago

I Sälen efter Elmia

Efter drygt 6 timmars resa från Jönköping är vi hemma i Sälen. Här märks att…

2 veckor ago

Trendspaning på Elmia Husvagn Husbil

Plåtisar, taktält och outdoorlife är helt klart trender som växer vilket syns på årets husvagns-…

3 veckor ago

This website uses cookies.