fbpx

Norrsken är något som de flesta längtar efter att få se och så även vi.

Första gången vi tillsammans upplever norrsken är i Abisko 2018. Vi passerar Abisko på vår första gemensamma husbilsresa och vi vet genast att vi ska komma tillbaka för att se norrsken.

I Abisko finns också Aurora Sky Station där man kan njuta av norrsken på toppen av berget Nuolja 900 meter över havet.

Vår resa börjar i Hallsberg där vi kliver på nattåget till Abisko med ett byte i Gävle.

Tågvagnarna är inte av det modernaste slaget och det finns inget vatten för det har frusit så vi garderar oss med vatten i pappersförpackningar och kan värma både mat och kaffe. Mätta och belåtna kryper vi ner i varsin koj och vaknar utvilade nästa morgon.

Inför resan har vi undersökt när förutsättningarna för att se norrsken är som störst och vi reser till Abisko i slutet av januari.

När vi kommer till Abisko turiststation vid lunchtid får vi veta att Aurora Sky Station är stängd (alltså jan 2018) p g a reparation så där försvinner den drömmen. Men man kan ju se norrsken även från marken och vi rekognoserar nere vid Torneträsk.

Vi tar med oss varma kläder för det blir kallt när man står still länge. Inför resan till Abisko köper vi också ett stadigt stativ. Man behöver ett stativ för att kunna använda långa slutartider och kameran får inte ändra läge. En fjärrkontroll är att föredra om man är ensam så man kan stå still när bilden tas.

När det är dags att ta sig ner till Torneträsk har vi inga lampor för att ögonen ska vänja sig vid mörkret. Vi tror att vi är ensamma när vi går ner mot Torneträsk men när vi vant oss vid mörkret ser vi människor komma från alla håll med samma mål som vi har – att ta sig ner till Torneträsk.

När vi nästan gett upp hoppet om att få se norrsken börjar himlen plötsligt bli grön!

Man kan även se norrsken så långt söderut som i Fjugesta och vid riktigt gynnsamma förhållanden så långt söderut som Göteborgsområdet.

Till sin hjälp i jakten på bästa plats och tidpunkt kan man ha olika appar. Det finns också olika norrskensgrupper på Facebook där man kan få tips.

Vi är ute och tittar på olika platser som kan passa för att fotografera norrsken men det kan vara svårt att hitta ett ställe där det inte finns störande ljus.

I början av mars får vi veta att det ska vara möjligt att se norrsken i vår närhet. Det är en ganska kall och stjärnklar kväll när vi kastar på oss ytterkläderna och åker iväg till Svalnässtugan utanför Örebro.

Först hittar vi inte dit och vi får åka tillbaka och med kamera och stativ tar vi oss ner till Svalnässtugan där vi hör svanarna vid Rånnesta.

Den här kvällen kan vi se norrsken och en s k Steve som faktiskt  går att se med blotta ögat.

Vi är lediga över påsk och kommer fram till Sörsjön på skärtorsdag kväll. I Sörsjön har man sett norrsken för inte så länge sedan. Dock väljer vi att fortsätta till Näsfjället där norr pekar mot Idre, Nipfjället och Städjan.

Vi går en bit bort från anläggningen. Det är stjärnklart och vi ser Stora Karlavagnen. Vi ställer in skärpan och vi väntar. Mörkret lägger sig snart men vi ser fortfarande inget norrsken och till slut ger vi upp och hoppas på norrsken nästa kväll.

På långfredagen håller vi oss sysselsatta med att utforska omgivningen och vi tar oss upp på Näsfjället. Tänk om vi skulle kunna få se norrsken med alla dessa vackra fjäll i bakgrunden!

Långfredag kväll är det molnigt över hela himlen och det känns inte som det ska bli klart väder igen. Någonsin.

På påskafton ger vi oss ut på en skotertur som tar oss från Näsfjället genom naturfina områden till Mörkret. Vi är så nära men ändå långt ifrån Fulufjället med Njupeskärsfallet och världens äldsta träd Old Tjikko men vänder då vi bokat en skotertur på fyra timmar.

När vi är tillbaka vid Näsfjället har det börjat blåsa småkallt. Tyvärr är det molnigt även den här kvällen och inget norrsken. Och nu har vi bara en kväll kvar innan vi åker hemåt.

Vi tar en promenad på påskdagen och vi går vägen ner mot Sörsjön och viker av in på skoterleden där man tar sig över vägen för att gå den näst sista och sista delen av leden tillbaka till Näsfjället. Snön ligger hårt packad av skoteråkning så det är ingen risk att vi förstör spåren.

När vi är hemma igen och är färdiga med maten och disken blåser det upp ordentligt. Det börjar regna och husbilen gungar i vinden. Inte en chans att se norrsken i kväll heller.

Så här är det när man jagar norrsken. Ibland har man tur och ibland blir det inte alls som man har tänkt sig.

När vi vaknar annandag påsk ligger marken täckt av snö nästan orörd av både skor och tassar. Solen skiner och himlen är vackert blå. Kanske är det inte meningen att vi ska se något norrsken den här gången. Vi njuter av den klara luften och de vackra vyerna en sista gång innan vi plockar ihop allt och åker hemåt.

Husbilen är perfekt som en bas att utgå från i jakten på norrsken. I husbilen finns allt vi behöver; en plats att laga mat, äta och sova. Vi har toalett, dusch och gott om förvaring.

Den tredje gången vi upplever norrsken är alldeles i närheten av där vi nu bor i Sälen. Under en kort period målas himlen grön i olika formationer som böljande vågor och långa stråk.

Även vi är förevigade på en norrskensbild! Vi lovar att det är en fantastisk känsla att uppleva norrsken och man vill bara ha mer.

Vad är norrsken?

SMHI förklarar norrsken eller polarsken på följande sätt ”I närheten av jordens poler kan man ibland skåda ett grönt, blått eller rött sken på himlen som ser ut som draperier, bågar eller strålar. Dessa polarsken bildas genom partikelstrålning från solen som vid kontakt med jordatmosfären initierar elektromagnetisk strålning (ljus).” Läs mer om norrsken på hemsidan.

”Enligt samisk mytologi ska man visa norrskenet respekt. Det dansande ljuset förknippas med de dödas själar och det för olycka med sig om man stör det. Bäst då att bara njuta av himlabranden som kommer av att solpartiklar krockar med atmosfären i ett fantastiskt skådespel under årets mörkaste nätter.” Så inleder man på Rymdstyrelsens hemsida förklaringen kring vad norrsken är. På sidan finns även denna film om norrsken.

Läs mer om Fulufjället, Njupeskär, Näsfjället och Old Tjikko i våra tidigare inlägg.

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Inlägg på samma tema

Resor & Turism