Vänern är Sveriges största insjö. Vid Vänern ligger Säffle som är Sveriges yngsta stad. Cirka 7 km utanför Säffle hittar man Duse Udde Camping.

När man åker till campingen kommer man till en vacker allé av ekar som leder fram till Krokstad Herrgård. Man fortsätter förbi herrgården ytterligare några km och vid vägens slut finns campingen.

Vi har valt en av platserna närmast vattnet och här ska vi bo i två nätter.

Vi kommer hit fredag kväll och vi har vårt barnbarn Sigge med oss. Det ska bli fint väder i helgen så det kommer att bli bad, SUP, promenader och grillning. När allt är på plats tar vi en sväng runt om i området och tittar var vi har servicehus m m.

I närheten av Duse Udde Camping finns restaurangen Fyren som passande nog är en fyr. Vi följer stigen bredvid gästhamnen och ser fyren. Det är mycket båttrafik här men inte så många som ligger i gästhamnen vilket kan tyckas vara lite märkligt.

Från fyren ser man klippbadet, inget som lockar då vi har Sigge med oss. Det är ganska mycket människor som samlats ute på klipporna längre bort och grilloset sprider sig med vinden och gör oss hungriga.

Lördag morgon bjuder på en klarblå himmel och det är nästan alldeles vindstilla. Vi har tagit med oss Sigges joggingvagn och när vi har ätit frukost ska vi ta en promenad bort till den fina allén som vi såg när vi kom hit.

En bit utanför campingen finns en gång- och cykelväg till Säffle. Vi antar att det är den gamla vägen då det fortfarande bitvis finns asfalt även om grönskan håller på att ta över. Värmen är tryckande när vi passerar de öppna fälten men vi har vätska med oss och Sigge har det bekvämt i skuggan i vagnen.

Vi hittar också ett friluftsområde – Ideberget men det blir inget besök där idag och vi fortsätter mot allén.

När sjön smalnar av och blir en nästan igenvuxen å är vi framme vid en stor park. Vi är lite osäkra på vilken väg vi ska ta för att komma rätt. I en glänta ser vi en minnesten och här och var finns olika trädsorter utmärkta.

Vi går upp till Krokstad herrgård. Utanför muren sitter en trasig flagga som det står White guide på. Herrgården har två flyglar, alléflygeln och parkflygeln. En sliten stentrappa leder upp mot herrgårdens entré och Sigge tar ett stadigt tag i den nedre ledstången.

Lite försiktigt kliver vi över den breda tröskeln in i hallen. Det är alldeles tyst och vi både hör och ser personalen. De fortsätter att prata med varandra trots att vi säger hej till en av dem och försöker få kontakt. Ingen av dem kommer trots att vi går runt och tittar i de vackra rummen på bottenvåningen. Det hade varit trevligt att få veta mer om herrgården, både dess historia och nutida verksamhet.

Vi går ut och ner mot allén. Det är rätt mycket trafik ute på vägen när vi går från herrgården för att få den känslan vi hade när vi kom hit igår. När det blir tomt på bilar för en kort stund kan vi ta en bild.

Nu kurrar det i magen och vi går tillbaks samma väg vi kom. Det blir lunch vid husbilen och när den är avklarad vill vi gå ner till stranden för att bada och Sigge vill leka i sanden med den nya röda hinken och spaden.

Till en början är vi nästan ensamma på stranden. Sigge bär hink efter hink med vatten, han bygger torn och han gräver gropar. Sedan tycker Sigge att det är roligare att hämta vatten och hälla över mormor.

Vi turas om att hålla Sigge sällskap och paddla SUP. Det är lugnt i den lilla långgrunda viken. Vi försöker passa på att paddla när det är möjligt. Bäst är när det nästan är alldeles vindstilla och i en mindre sjö.

Det blir grillad kyckling till kvällsmat och Sigge sover gott efter en dusch, tandborstning och sagostund.

Söndag morgon är det lite kallare, det kommer också lite regn. En efter en lämnar gästerna sina campingplatser och drar iväg. Det är dags även för oss att plocka ihop våra saker och åka hemåt igen. Men innan avresa blev det en stund i lekplatsen vid stranden.

Om anläggningen:

En stor anläggning med många stora och små stugor och platser för tält. Mycket aktiviteter. Rätt slitna servicehus. Positivt med möjlighet till källsortering, särskilda platser att rensa fisk samt extra plus att man kan köra runt vid tömningsgallret. Minus för att gallret är placerat på fel ledd vilket gör att det rinner över. Många gäster verkar strunta i att spola rent efter sig.

husbilsresorochaventyr

Vi heter Håkan Söderman och Carina Ekroos och sedan augusti 2018 har vi bloggen HUSBILSRESOR & ÄVENTYR tillsammans. Med husbil reser vi främst i Sverige och övriga Norden året runt dels som rekreation och vila från vardagsliv, dels i samband med olika motionslopp. I juni 2019 var vi klara med ytterligare En Svensk Klassiker. Vi tycker även om lite annorlunda upplevelser som t ex att genomföra New York Marathon och bestiga Kebnekaise. Att resa med husbil är frihet

View Comments

Recent Posts

En tur till Sverige via Norge

39 minuter från Sälen finns Långflon shoppingcenter. Trots att det är så nära har vi…

4 dagar ago

Nyfikna lockades till Stockholm Husvagn Husbil!

När den nya branschmässan för mobilt boende, Stockholm Husvagn Husbil, stängde dörrarna på söndag kväll…

1 vecka ago

Stockholm Husvagn Husbil, sista dagen

Snart öppnar portarna för sista dagen av den nya mässan för alla oss som gillar…

2 veckor ago

Stockholm Husvagn Husbil

Om några timmar står portarna upp för ytterligare en dag på mässan. Välkomna på en…

2 veckor ago

Premiär för Stockholm Husvagn Husbil

Klockan 10 är det premiär för Stockholm Husvagn Husbil på Stockholmsmässan och så klart är…

2 veckor ago

Biljettsläpp Elmia Husvagn Husbil

Gör dig redo! I dag tisdagen den 12 mars kl. 09.00 släpps både mässcampingbiljetter och…

2 veckor ago

This website uses cookies.